Noorderlicht Makelaars

Ervaren, enthousiast en toegankelijk makelaarsteam. Bel ons op 0512 543210

Onderzoek: ‘68% woningzoekers wil nog in 2013 kopen’

Dinsdag 07 mei 2013

Lees het bericht op: www.vastgoedactueel.nl

Van de woningzoekers wil 68% nog in 2013 daadwerkelijk een huis kopen. Daarvan wil 50% binnen drie maanden zijn slag slaan. Dat blijkt uit onderzoek van Makelaarsland. Voor de woningzoekers met een koopwoning zal 90% over willen gaan tot koop als hun eigen woning verkocht wordt.

Volgens Makelaarsland zijn er in april flink meer woningen verkocht dan de afgelopen maanden. Maart liet ook al een opwaartse beweging zien, maar april scoort beter. Daarmee komt het aantal woningverkopen deze maand op het hoogste punt van dit jaar, maar nog wel op een lager niveau dan in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van januari en februari is er altijd sprake van een opleving in maart en april. “Dat het nu ook het geval is duidt op stabiliteit in de markt”, zegt Jeroen Stoop van Makelaarsland. “Uit de kwartaalcijfers van de NVM bleek dat ook de prijzen minder onder druk staan. Daarmee lijken de eerste lichtpuntjes op de woningmarkt aanwezig.”

Onderzoek koopbereidheid

Herstel van de woningmarkt hangt met name samen met de koopbereidheid en het vertrouwen van potentiële kopers. Makelaarsland onderzocht daarom wie er op dit moment op zoek is naar een koopwoning, wat het gevoel is over de huidige woningmarkt en wat we op korte termijn van deze woningzoekers kunnen verwachten. Makelaarsland heeft dit onderzoek uitgezet bij enkele duizenden woningzoekers die de afgelopen maanden een bezichtiging hebben gedaan bij een woning die via Makelaarsland te koop staat. 300 personen, verspreid over heel Nederland, hebben daadwerkelijk aan het onderzoek meegedaan.

 De resultaten van het onderzoek staan hieronder.
 *Van de woningzoekers heeft 55% zelf nog een woning te verkopen. Dit zijn de zogeheten doorstromers, 6% is thuiswonend en 39% huurt een woning. Van de laatste 2 groepen is 75% starter.

*De meeste woningzoekers zijn op zoek naar een appartement (32%). Van tussenwoning tot vrijstaande woning is het zoekvolume soortgelijk rond de 15% per woningtype.

*De voornaamste reden om te willen verhuizen is de wens om groter te gaan wonen (30%). Een groep van 14% wil juist kleiner wonen. Andere belangrijke verhuisredenen zijn werk (7%), samenwonen (7%) en scheiden (4%).

*Maar liefst 40% van de woningzoekers vindt een koopwoning nog steeds een goede investering en 19% denkt er qua woonlasten op vooruit te gaan ten opzichte van een huurwoning. 9% wil kopen vanwege de lage huizenprijzen.

* Van de woningzoekers wil 68% nog in 2013 daadwerkelijk een huis kopen. Daarvan wil 50% binnen drie maanden zijn slag slaan. Voor de woningzoekers met een koopwoning zal 90% over willen gaan tot koop als hun eigen woning verkocht wordt.

*De vraag naar woningen is het grootst in de prijsklasse 150.000 – 225.000 euro (33%), op de voet gevolgd door de prijsklasse 225.000 – 300.000 euro (32%). Boven de 600.000 euro daalt het zoekvolume naar 2%.

*Een verdere daling van de huizenprijzen wordt verwacht door 47% van de woningzoekers en 38% is van mening dat er sprake zal zijn van stabilisatie. 3% verwacht een stijging van de huizenprijzen in 2013.

*Het merendeel van de woningzoekers (60%) verwacht in 2013 geen stimulerende maatregelen van de overheid met betrekking tot de woningmarkt.

Doorstroming woningmarkt

De woningzoekers zijn divers. Er wordt door iedereen en overal gezocht ongeacht leeftijd, zoekcriteria en/of omgeving. “Als wij kijken naar het aantal woningzoekers dat dit jaar over wil gaan tot kopen, dan zou het koopvolume in rap tempo toenemen en zijn problemen op de woningmarkt al snel verleden tijd. Maar zo simpel is het niet. Starters worden nog flink tegengewerkt in hun financieringsmogelijkheden en de 55% doorstromers zoeken wel, maar wachten af tot hun eigen woning verkocht is uit vrees voor dubbele woonlasten. Hierdoor ontstaat een moeizame doorstroming”, aldus Makelaarsland.

 

Deel dit artikel: