Noorderlicht Makelaars

Ervaren, enthousiast en toegankelijk makelaarsteam. Bel ons op 0512 543210

Wijziging overdrachtsbelasting bij doorverkoop woning

Donderdag 20 november 2014

Wijziging overdrachtsbelasting bij doorverkoop woning

11 november 2014

Heeft verkoper een huis, kantoor of ander vastgoed gekocht* op of na 1 september 2012 tot 1 januari 2015? En verkoopt verkoper dat pand binnen 36 maanden weer door aan een ander? Dan wordt bij deze opvolgende verkrijging alleen overdrachtsbelasting berekend over de meerwaarde van het pand.

De heffingsgrondslag voor de overdrachtsbelasting wordt verminderd met de eerdere betaalde koopsom. De verruimde termijn van 36 maanden geldt nog tot 1 januari 2015. Daarna geldt weer een termijn van 6 maanden.

Voorbeeld

Koper verkrijgt uiterlijk op 31 december 2014 een woning. Wanneer de woning vervolgens binnen 36 maanden wordt vervreemd, dan wordt de overdrachtsbelasting berekend over de meerwaarde van de woning.

Koper wordt op 1 januari 2015 eigenaar van een woning. Wordt de woning vervolgens binnen 6 maanden vervreemd, dan wordt er alleen overdrachtsbelasting berekend over de meerwaarde van de woning.

Let op! Door de vermindering van de heffingsgrondslag krijgt verkoper de eerder betaalde overdrachtsbelasting terug indien hij in artikel 2.2. van de NVM-koopovereenkomst de keuze maakt voor ‘wel’ en ‘niet’ doorstreept. Maak dit ook kenbaar aan koper voordat de koopovereenkomst wordt gesloten. Van rechtswege heeft koper namelijk recht op dit voordeel! Daarnaast dient verkoper het artikel op te nemen zoals weergegeven in de update van 30 september jongstleden*.  

*Voor de berekening van de overdrachtsbelasting is het moment van de juridische overdracht van belang en niet het ondertekenen van de koopovereenkomst. 

 

BRON: NVM

Deel dit artikel: