Noorderlicht Makelaars

Ervaren, enthousiast en toegankelijk makelaarsteam. Bel ons op 0512 543210

Noorderlicht, het natuurverschijnsel

Wat is het eigenlijk en waar kun je het zien?

Het is een prachtig natuurverschijnsel wat je vooral in het Noorden, in met name de Scandinavische landen kunt zien. Aurora Borelias, zo heet het eigenlijk. Naar de Romeinse God  van de Dageraad.

Pas in 1957 ontdekten wetenschappers wat het precies is. Daarvoor werd het eerder gezien als iets bovennatuurlijks, of als een voorteken van oorlog en bloedvergieten.  

Als je het ook wilt zien moet je in de winter naar het Noorden, Noord-Scandinavië, Alaska, of Noord Rusland. Heel soms is het in Nederland ook te zien. Onbewolkt weer en voldoende zonneactiviteit moet er zijn. Je kunt je aanmelden op www.spaceweather.com voor sms service. Ren naar buiten met je sms berichtje en je ziet het………..!

Noorderlicht is een mooie lichtshow, gegeven door de zon. Vaak op een heldere, koude, wolkenloze winternacht. Zelfs in Nederland, ongeveer zeven keer per jaar!

Noorderlicht is nooit hetzelfde. Soms is het rood en dan is het weer groen. Het kan een gloed zijn of mistige strepen in de lucht maar ook een soort vuurwerk. Kijk op Youtube.

Hoe Noorderlicht precies ontstaat is een ingewikkeld verhaal. De zon zendt elektrisch geladen deeltjes uit. De aarde die magnetisch is, trekt deze deeltjes aan. Sommige deeltjes komen daarom in onze atmosfeer terecht. Daar botsen elektrische deeltjes met luchtdeeltjes die in de atmosfeer rondzweven. Door zo’n botsing zenden de luchtdeeltjes licht uit. Er ontstaan gassen. Die gassen geven licht, net zoals het gas in neonverlichting. De verschillende kleuren van het noorderlicht komen door de verschillende gassen.